Kordon Dokusu Nedir?

Kordon dokusu ya da diğer adıyla göbek bağı, bebek ve plasentayı birbirine bağlayan ve madde alışverişini sağlayan kanaldır. Kordon dokusu mezenkimal kök hücreler açısından oldukça zengindir ve bu hücreler kemik, kıkırdak, kalp, deri, kas gibi çeşitli doku ve organ hücrelerine farklılaşabilir. Bu yönüyle mezankimal kök hücreler yüksek potansiyele sahiptir.

Kordon dokusu mezenkimal kök hücreleri üzerine araştırmalar kordon kanına kıyasla nispeten geç başlamış olsa da binlerce klinik çalışma yapılmıştır. Araştırmacılar, mezenkimal kök hücrelerin ileride diyabet, multipl skleroz, kalp yetmezliği, diz eklem kıkırdak hasarı, karaciğer hasarı ve kemik kırıkları gibi çeşitli durumların tedavisinde yardımcı olabileceğine inanmaktadır. Bilim insanları mezenkimal kök hücrelerin bağışıklık sistemi üzerine de etki ederek vücudun rejeneratif mekanizmalarını harekete geçirdiğini düşünmektedir.

Kordon kanı ile Kordon dokusu arasındaki fark nedir?

Kordon kanıkan ve immün sistem hücrelerine özelleşebilen hematopoetik kök hücrelerce zenginken, kordon dokusu ise bağ doku ve organ hücrelerine dönüşebilen mezenkimal kök hücre bakımından zengindir.
Kordon kanı ve kordon dokusu, farklı kök hücre türlerinden zengin kaynaklar olduğundan, vücudun onarılmasına farklı şekillerde yardımcı olabilir.

Kordon Dokusu Üstünlükleri

Saf

Bebek doğduktan hemen sonra alınır, bu nedenle radyasyon, virüs, ilaç ve diğer faktörler bakımından daha az kirlidir.

Kolayca Ulaşılabilir

Bebek doğduktan sonra plasenta ve göbek kordonundan toplanır ve bebeğe ya da anneye zarar vermez.

Rejeneratif

Yüksek rejeneratif etki.

Kullanıma Hazır

İhtiyaç halinde hemen kullanılabilir ve bağışçı bulmak için zaman kaybedilmez.

Düşük Ret

Alıcı nakil komplikasyonlarıyla daha az karşılaşır. Nakil kan sahibine yapıldığında reddedilmez, başkasına nakil yapılırken reddedilme ihtimali daha düşüktür.

Eşleştirmek Kolay

İnsan lökosit antijen (HLA) uyumu için kusursuz eşleşme gerektirmez. 4/6 HLA uyumu yeterlidir.

Mükemmel Eşleşme

Otolog kan nakillerinde bebeğin kendi kanıyla %100 uyumludur ve asla reddilmez.

Donör Bulma Maliyeti

Kordon kanı bebeğe aittir, bundan ötürü uygun kan bulmak için çok yüksek harcamalar yapmaya gerek kalmaz.

Neden Saklatmalıyım?

Göbek kordonundaki (kordon dokusu) mezenkimal kök hücreler(MKH), kordon kanı nakillerinde nakil uyuşmazlığını ifade eden Graft Versus Host Hastalığı’nı minimize edebilir.

Kordon dokusunda bol bulunan mezenkimal kök hücrelerin uyum gereklilikleri düşüktür. Bundan dolayı bebeğin saklanan dokusu diğer aile bireyleri tarafından da kullanılabilir.

En önemlisi; mezenkimal kök hücrelerin meşhur farklılaşma özelliği, onların kronik hastalıkların tedavisinde, organ mühendisliğinde kullanılabilir kılmakla birlikte:

  • İnme
  • Otizm
  • Serebral Palsi
  • Omurilik Yaralanmaları
  • Diyabet
  • Eklem Hastalıkları
  • Kemik Kırıkları
  • Yara Yanık Onarımı

vb. pek çok hastalığın tedavi edilebileceğine yönelik yüzlerce klinik çalışma vardır.

Kordon dokusu kök hücreleri laboratuvar ortamında çoğaltılabilir. Bu durumda hücre sayılarına bağlı kalınmaksızın gerekli hastalık durumlarında birden fazla uygulama yapılabilir.

Bebeğin doğumu ile birlikte kemik iliğindeki mezenkimal kök hücre sayısı dramatik biçimde azalmaktadır.

Mezenkimal Kök Hücreler Yaş İle Hızla Azalır